1930 yılında Japon gazeteci Goichi Hosoda tarafından geliştirilen İchimoku Kinko Hyo teknik analiz metodu son yıllarda global finans dünyasında oldukça kullanılan bir indikatör olarak dikkati çekiyor.
Jayonca anlamına göre "Denge Grafiğine Bakış" anlamına gelen İchimoku İndikatörü Japon mum çubuğu grafiklerini kolaylaştırmak ve oluşan fiyat hareketlerini grafikte daha rahat algılamak amacıyla tasarlanmış olup; çok uzun süre test edilmiştir. Ülkemizde genelde analizciler tarafından İchimoku Bulutu İndikatörü olarak adlandırılmaktadır.
Test süresi sonrasında, ilk bakışta çok karmaşık gözüken İchimoku indikatörü 1960'lı yıllarda yayınlanmıştır. Göze çok karmaşık gelse de çok kolay ayrıştırılan parametrelerden oluşan İchimoku indikatöründe bu parametrelerin birbiriyle olan konum ve ilişkileri, kesişmeleri, yakınlık ve uzaklıklarına göre piyasa pozisyonu belirlenmeye çalışılmaktadır (AL/SAT).
İchimoku Bulutu İndikatörü 5 göstergeden oluşur:
Tenkansen (Dönüş Çizgisi): Son dokuz mumun ortalamasını hesaplar
Kijunsen (Standart Çizgi): Tenkansen'in 26 barlık hesaplanmış halidir.
Senkou Span A (Öncü Span): Tenkansen ve Kijunsen'in ortalamasını alır ve 26 bar ileriye öteler.
Senkou Span B (Öncü Span): Son 52 barın en yüksek ve en düşük değerinin ortalamasıdır ve 26 bar ileriye ötelenmiştir.
Chikou Span (Geç Gelen Span: 26 bar geriden fiyat hareketini gösterir.
Fotoğrafın üstüne tıklayıp orijinal boyutunda incelediğinizde 5 göstergeyi de göreceksiniz. Örneğin bu hisseyi İchimoku indikatörünü kullanarak 25 Ocak 2024 tarihinde yukarı yönlü hareket edeceğini tahmin ederek takibe aldım. Aldığım nokta da en alttaki mavi çizgi ile işaretlenmiş 154.7 noktası. 19 Nisan 2024 Borsa İstanbul'un kapanışında hissenin değeri 219,90 seviyesine yükselmiş.
Yani bu hisseye 25 Ocak 2024 tarihinde para yatıran biri yaklaşık 3 aylık bir zaman zarfında %42 kâr etmiş olacaktı. Günümüzde Türk Bankalarının bu kadar yüksek faiz ortamında bile yıllık %50 civarı faiz verdiğini düşündüğümüzde; indikatör sayesinde faizden 1 yılda alınacak parayı 3 ayda almış olacaktık.
Çok karmaşık gözüküyor olabilir. Ancak İndikatör hesaplamaların çoğunu yaptığı için sizin işiniz genelde grafiği yorumlamaktan ibaret.
Ayrıca uyarmamda yarar var. Günlük AL/SAT işlemleri için bu indikatörü çok başarılı kullanamadım. Ama kullanabilenler olduğunu duydum. Uzun vadede ise takibe aldığım yaklaşık 20 hissenin %95'inde hep kâr edildi.
Son olarak bu indikatörü uygulayacağınız borsa takip aracının güvenilir olması oldukça önemlidir. Ben TradingView'i öneriyorum. Kullanmak isterseniz aşağıdaki tavsiye linkimi kullanabilirsiniz. Hem sizin için hem de benim için ekstra indirim sağlanıyor. Tavsiye linkim:
https://tr.tradingview.com/pricing/?share_your_love=gesohao (Tavsiye linki sayesinde kazanılacak indirim şart ve koşulları uygulamanın sitesinde belirtilmiştir. Okuyup yönergeleri takip edin.)
NOT: İchimoku indikatörünün yorumlanması ile ilgili detaylı bilgi istenirse kendimi eğitmek için kullandığım bilgileri pdf formatında basit ve mini bir eğitim haline getirebilirim. Bunun için yorum ve beğenilere göre hareket edeceğim.
Comentarios